Henrik Liljegren

Medlem sedan 19 nov 2019
Profil uppdaterad 29 mar 2024
Sollentuna Sverige

Mina anor finns främst i västra Blekinge/nordöstra Skåne på farfars sida; södra Småland på farmors sida; Bergslagen på mormors sida; området runt sjön Hjälmaren, samt sydöstra Östergötland/nordöstra Småland på morfars sida. Själv är jag uppväxt i Järfälla nordväst om Stockholm.  

Som hobbyforskare forskar jag i mån av tid och lust. Jag började släktforska på 1980-talet, som tonåring, och höll på intensivt i ett par år, mestadels med fokus på min farfars släkt i Blekinge och min farmors i södra Småland. Det var inte förrän ganska nyligen (nu är jag i 50-årsåldern) som intresset vaknade till liv igen, mycket pga den mycket fascinerande kombinationen DNA och genealogi som vuxit fram. Jag bygger nu vidare på den arkivforskning som jag gjorde tidigare, i kombination med den forskning som min egen far och min morbror bedrivit under ett antal år, och fokuserar nu mest på att ta reda på hur jag och några av mina närmaste släktingar, vars DNA-kit jag administrerar, är släkt med våra DNA-träffar (på FTDNA, My Heritage och Ancestry). Mitt mål är för närvarande att kartlägga vilka anor som jag kan knyta till enskilda kromosomsegment hos mig själv och mina föräldrar (jag använder mig ffa av ett program som heter Genome Mate Pro). Det innebär mest att arbeta med trianguleringar och att snabbutreda och konstruera träd för dessa DNA-släktingar, men jag dyker alltemellanåt ner i arkiven och gör nya fynd även vad gäller mina egna anor och deras sammanhang. På senare tid har det handlat en del om 1700-talets Stockholm där några av min morfars förfäder och förmödrar fanns. 

 

Forskar i släkter:
"Listersläkten" (Mjällby, Blekinge), Hagelbeck (Stockholm), Palm (Kronoberg), Yman (Kronoberg), Rydberg (Kronoberg), Gropp-Lindgren (Västmanland, Kronoberg), Härköinen (Värmland, Dalarna)
Forskar i socknar:
Mjällby (Blekinge), Ivö (Skåne), Hovmantorp, Ekeberga, Linneryd (Kronoberg), Algutsboda, Dalhem (Kalmar), Lännäs, Asker, Ramsberg (Örebro), Västra Vingåker (Södermanland), Västanfors, Gunnilbo, Skinnskatteberg (Västmanland), Säfsnäs, Söderbärke (Dalarna) m fl (det är län som avses ovan, inte landskap)
Annan forskning:
Jag bedriver forskning även rent professionellt, men då inom ett annat område, nämligen lingvistik.

Sök i Forskarkatalogen

Namn Ort Forskar i släkter Forskar i socknar

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.