EU-domstolen har tidigare i år fällt Sverige för överträdelse av EU-rätten i och med momsbeläggningen av posttjänster och frimärken. I och med det har regeringen tvingats ändra i momslagen och nu har en proposition lagts fram som föreslår ett undantag från mervärdesskatten på frimärken och posttjänster.

Ett mycket glädjande besked för släktforskarföreningar och andra icke-vinstdrivande organisationer som kommer att få lägre portokostnader så snart ändringen trätt i kraft. Då momsen slopas kommer priset på att skicka brev och paket upp till 20 kilo att minska med cirka 20 procent.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2016.

Spara verifikationer

Men fortfarande kvarstår frågan om hur det blir med den redan inbetalade momsen. Det finns nämligen en möjlighet att momsen betalas tillbaka retroaktivt. Men om så blir fallet och i sådant fall från vilket datum är fortfarande inte klart.

Därför rekommenderar förbundet föreningarna att spara alla verifikat som rör porto/fraktkostnader där motparten har varit Posten/Postnord i avvaktan på ett slutgiltigt besked. Andra aktörer, t.ex. Bring, berörs inte.

Annonser