karinI morgon, den 1 oktober, tillträder en ny, ordinarie chef för Riksarkivet. Hon heter Karin Åström Iko och har tidigare varit divisionschef vid samma myndighet. Sedan den 1 maj i år har hon även vikarierat som riksarkivarie.

Karin Åström Iko var under åren 2009-2012 chef för Krigsarkivet. Dessförinnan, 2003-2009, var hon ordförande för fackförbundet DIK. Hon sägs ha gedigen erfarenhet av svenskt arkivväsende, parat med ett stort engagemang i dess förnyelse.

- Jag är väldigt stolt och lite rörd över att ha fått ett så stort ansvar och förtroende av regeringen. Riksarkivet har en central roll när det gäller att förvalta vårt kulturarv. Jag ser med stor glädje fram emot att jobba som riksarkivarie, säger Karin Åström Iko i ett pressmeddelande på Riksarkivets hemsida.

Utnämningen av Karin Åström Iko innebär att det närmare 400 år gamla Riksarkivet nu får sin första kvinnliga chef.

Nyöppning 1 november

Om ganska exakt en månad, den 1 november, öppnar Riksarkivet Marieberg igen efter att ha haft stängt för ombyggnad och renovering i över ett år. Bibliotek och forskarsal blir därmed tillgängliga för allmänheten igen - till glädje för många släktforskare.

Annonser