Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Två nya handböcker till Släktforskardagarna!

Nya handbocker sfd2016I helgen släpps våra två nya handböcker i samband med Släktforskardagarna i Umeå, har du inte möjlighet att ta dig till Umeå kan du köpa dem till mässpris under lördag (20/8) och söndag (21/8) i Rötterbokhandeln.

Källkritik och källhänvisningar

Kallkritk och kallhanvisningar omslagFör att kunna förstå vad olika källor har att berätta om släktsamband behöver släktforskaren använda de källkritiska reglerna. Hur ska man värdera påståenden i olika källor? När släktforskaren sedan gör påståenden om släktsamband måste grunderna för detta påstående dokumenteras så att andra kan pröva det. Då måste de använda källorna dokumenteras genom tillräckligt noggranna källhänvisningar.

Källkritik och källhänvisningar är temat för handbok nummer 11, som går igenom hur man använder de källkritiska reglerna inom släktforskningen samt hur man kan dokumentera sina källor i olika sammanhang för att undvika misstag och fallgropar. Du hittar boken den här!

Samiska rötter

sameomslag mindreBehövs det verkligen en särskild handbok för släktforskning med inriktning mot samer? Bedrivs inte släktforskning på samiska släkter på samma sätt som annan släktforskning? Svaren på dessa frågor är både ja och nej. Visst går det att använda en allmänt hållen handbok i släktforskning även när man släktforskar på samiska släkter.

För att förstå källorna i ett vidare sammanhang och ur ett samiskt perspektiv, behövs fördjupande kunskap om samisk kultur, historia och samhälle. Därför har handboken Samiska rötter Släktforska i svenska Sápmi kommit till. I tio tematiska kapitel erbjuds släktforskaren grundläggande insikter och handfast vägledning för att närma sig och bättre förstå sin samiska släkthistoria. Du hittar boken här!