Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Lär dig mer om bakgrunden till FamilySearch

familysearchskärmAtt Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga, vanligen kallad Mormonkyrkan, gjort enorma insatser för den globala släktforskningen råder det väl knappast tu tal om. Redan 1894 grundades The Genealogical Society of Utah, som sedermera kom att bli FamilySearch. Det är än i dag den största släktforskningsorganisationen i världen.

I ett blogginlägg på Huffington Post beskriver den amerikanska mormonen och släktforskaren Mette Ivie Harrison den världsåskådning som ligger till grund för att det blivit så – en tro på att familjer är evigt länkade till varandra, som hon beskriver saken. Det är intressant läsning för den som använt sig av databasen i jakten på sina anor.

Bortsett från den religiösa aspekten bjuder blogginlägget på en fängslande berättelse om en familj där släktforskning alltid varit det dominerande intresset, och där kyrkogårdsbesök och mikrofilmsinventering varit de självskrivna aktiviteterna under lediga dagar och skollov.

https://familysearch.org/ lär det finnas uppgifter om 270 miljoner personer, en siffra som ständigt växer. Eftersom uppgifterna många gånger sammanställts av personer utan kunskaper i svenska språket, liksom om svenska förhållanden, är rådet från experterna att ta dessa med en nypa salt. Kyrkböcker och annat pålitligt källmaterial är ett ofrånkomligt komplement.