Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Bojs och Sjölunds nya bok släpps om en vecka

235518Runt 80 procent av de män som lever i Sverige i dag härstammar från ett fåtal mäktiga män som kom hit i samband med bronsåldern. Det avslöjar Karin Bojs och Peter Sjölund i sin första gemensamma bok, ”Svenskarna och deras fäder – de senaste 11 000 åren”.

Boken har officiell släppfest på fars dag, söndagen den 13 november. Men redan om en vecka, fredagen den 4 november, får vi in den i Rötterbokhandeln.

Fram till dess råder hyschhysch. Informationen här ovan är hämtad från förlagets hemsida, och det är i princip så mycket som någon får lov att avslöja om bokens innehåll i förväg.

Klart är i alla fall att den, enligt Karin Bojs, bjuder på en aha-upplevelse för alla som intresserar sig för DNA-släktforskning.

– Det kan du, som ungdomarna säger, fethaja, säger hon.

Vetenskapsjournalistens senaste bok hette ”Min europeiska familj – de senaste 54 000 åren” och blev en sällad skådad succé. Översättning till tio språk, Augustpris, rekordförsäljning. Efter det kände sig Karin Bojs lite tom, berättar hon.

– Jag funderade över vad jag skulle göra härnäst. Att göra ännu en personlig och bred bok på det sätt jag hade gjort var inte möjligt, det gick inte att toppa.

I stället tog hon kontakt med Peter Sjölund, pionjär inom DNA-släktforskning och författare till handboken ”Släktforska med DNA”.

– Jag skickade ett förslag till honom vilket var något av ett vågspel, vi hade bara träffats kanske tre gånger. Men han kom ner till Stockholm, vi åt en snabb lunch och sedan gick vi raka vägen upp på mitt förlag. Redaktören bestämde sig i princip på stående fot, det var nog rekord!

På den vägen är det alltså.

I väntan på den 4 november passar vi på att tipsa er som bor i Västergötland om att Karin Bojs i morgon, lördag, besöker Borås stadsbibliotek.

Borås släktforskare håller där i en årlig släktforskardag tillsammans med biblioteket. Utöver Karin Bojs föredrag blir det föredrag om hur man börjar släktforska, och flera föreningar kommer att vara på plats för att visa upp sin verksamhet.

På bilden: Karin Bojs. Foto: Ulrica Zwenger.