DSC 0030 stamman 2022Sveriges Släktforskarförbunds stämma 2022. Foto: Olle Söderström.
Som brukligt dagen innan Släktforskardagarnas invigning möttes Sveriges Släktforskarförbund för sin årliga stämma. En del av årets motioner väckte intressanta diskussioner.

Över Skövde mullrade åskan och värmen var stundtals tryckande när representanter från 70 av förbundets 162 medlemsföreningar under fredagseftermiddagen samlades för att fatta beslut kring förbundets styrning och verksamhet.

Inledningsvis sade förbundets ordförande sedan åtta år, Erland Ringborg, några summerande ord om sin tid vid rodret och efter det fick stämmans delegater ta del av förra årets förvaltningsberättelse, som visade på ett positivt resultat för 2021.

Försiktig prognos för 2023

Den lite mer dystra ekonomiska prognosen för 2023 som presenterats i stämmohandlingarna förklarades med svårigheten att beräkna den exakta storleken på intäkter från planerade produktioner och samarbeten.

Till exempel hoppas förbundet kunna släppa en version tre av den populära databasen Begravda i Sverige till hösten, men om det blir möjligt beror till stor del på utomstående samarbetspartners. Förbundet hoppas också på att intäkter för tillgängliggörandet av sina databaser på nätet, men det är i dagsläget inte möjligt att göra en beräkning på hur stora de kan komma att bli.

Fler visioner till samrådskonferensen

Genomgången av förbundets ekonomi och flerårsplan mottogs positivt av stämman och ett par av de inkomna motionerna resulterade i intressanta diskussioner.

Till exempel lyfte Jönköpingsbygdens Genealogiska Förening svårigheten för släktforskarföreningar att söka kulturbidrag och efterfrågade stöttning i juridiska frågor kring till exempel upphovsrätt och GDPR.

Föreningen DIS efterfrågade en arbetsgrupp för att ta fram visioner för hur förbundets verksamhet ska se ut på sikt. Diskussionerna landade i att man ska återkomma till frågan på förbundets nästa samrådskonferens.

Viktoria Jonasson blir ny ordförande

Eftersom Erland Ringborg meddelat att han inte var tillgänglig för omval blev det också dags att välja en ny ordförande för Sveriges Släktforskarförbund. Valberedningens förslag var att den tidigare styrelseledamoten Viktoria Jonasson skulle väljas till ny ordförande och förslaget röstades igenom av en enig stämma. 

Viktoria Jonasson har utöver sitt engagemang i Sveriges Släktforskarförbund under många år varit ordförande för föreningen Borås Släktforskare.

Vidare föreslogs Lisbet Rodin från GöteborgsRegionens Släktforskare som ny ledamot i styrelsen. Även Eva Dahlberg från Föreningen DIS blev invald i Sveriges Släktforskarförbunds styrelse.

Stämman filmades och kommer att publiceras på YouTube inom kort.

Annonser