FO 244 0035 dans orebro stadsarkivjpgSida ur ett privat visbok från tidigt 1800-tal. Ur Svenskt visarkivs samlingar. Foto: Maria Bratt.
Snart kan du lyssna på den värmländska släktens gamla favoritlåtar på nätet. Just nu pågår arbetet med att digitalisera 785 inspelningar av värmländsk folkmusik och samtidigt görs låtarna fritt tillgängliga via Digitalt Museum.

Folkmusikprojektet, som drogs i gång omkring 1976, har bidragit till att en mängd gamla låtar, framförda av lokala spelemän och traditionsbärare, spelades in för att bevaras för framtiden.

SHF_nr_1_2023_omslaget.jpgDet senaste numret av Släkthistoriskt Forum har musiken i släkten som tema.

Men inspelningarna från tiden, som bland annat finns bevarade i Värmlands Museums musikarkiv, har numera åtskilliga år på nacken riskerar att vittra sönder. Därför drog Värmlands museum igång ett omfattande digitaliseringsarbete 2021, med syftet att bevara inspelningarna för framtiden. På samma gång passar museet på att registrera de digitala ljudfilerna och göra dem tillgängliga på nätet, via digitaltmuseum.se.

– Digitaliseringen av musikarkivet är ett stort steg på vägen att göra museets samlingar tillgängliga och användbara för fler. Vi hoppas materialet ska användas flitigt och bidra med kunskap och glädje för många, säger Susanne Olsson, verksamhetschef Kulturarv på Värmlands Museum med ansvar för museets samlingar.

Läs hela nyheten på Nättidningen Svensk Historia

Lyssna på Digitalt Museum

Temanummer om musiken i släkten

Betydelsen av musik till vardag och fest ska aldrig underskattas. Under arbetet, på logdanserna, marknadsplatser och inte minst i kyrkan sjöngs, spelades och lyssnades det förr på massor av musik.

Men hur lät den? Och vad sjöngs det om? Om det berättar temat i det nya numret av Släkthistoriskt Forum.

Här kan du köpa det senaste numret

Här kan du läsa mer om magasinet


Tips_och_Knep_omslag_mindre_webb.jpgSamlingsvolym med tips och knep för din släktforskning


Du har väl inte missat samlingsvolymen Tips och knep för din släktforskning? I den har vi samlat våra bästa metodartiklar från magasinet Släkthistoriskt Forum från åren 2016-2022.

Perfekt för dig som är nyfiken på tidningen eller som nyligen blivit prenumerant!

En mängd artiklar om texttydning, dna-släktforskning, gamla porträtt och mängder av exempel på spännande källor och användbara databaser utgör tillsammans en ypperlig en handbok för nya och mer erfarna släktforskare.

Köp Tips och knep i Rötterbokhandeln

Annonser