TAM arkiv kallaTill vänster syns en av Tam-arkivs spännande källor, matrikel över sjuksköterskebiträden. Till höger är ett porträtt föreställande en sjuksköterska, Lilliestierna, 1891, enligt påskrift. Fotografiet, taget av Petrus Melander finns i Länsmuseet Gävleborgs samlingar.
I Bromma i Stockholm finns enarkivpärla som kan vara väl värd en omväg för dig med fackligt aktiva personer i släkten. Men se till att höra av dig först, så får du ut mesta möjliga av ditt besök.

Om en släktning till dig var medlem i ett TCO- eller Sacoförbund, kan det finnas intressanta dokument om denne i TAM-Arkiv. Tack vare den unikt höga fackanslutningen av tjänstemän i Sverige är arkivet intressant för många släktforskare. Det ligger i Bromma i Stockholm och tar gärna emot släktforskare, men du behöver boka ditt besök i förväg.

Mötesprotokoll, foton,
brevväxlingar och fanor…

Bland arkivhandlingarna finns bland annat korrespondens och mötesprotokoll som visar en hel del av det fackliga arbetet. Fotografier och fackförbundens tidskrifter är andra exempel på spännande material för släktforskning.

Släktforskare som besöker TAM-Arkiv gör det ofta som en fördjupning och söker information om en släktings yrkesutövning. Där är historisk information om många yrkesroller som sjuksköterskor, statstjänstemän, poliser, journalister och många andra yrken samlad.

Så släktforskar du på TAM-Arkiv

Börja med att titta i arkivförteckningarna som du når via webbplatsen tam-arkiv.se. Det ger dig en översikt över vilken sorts material som förvaras på TAM-Arkiv.

Nästa steg är att ringa eller skicka ett mejl. Det finns en forskarsal och arkivarierna hämtar fram material till dig. Du kan inte låna hem materialet, utan sitter i forskarsalen för att ta del av det.

– Ju tydligare information du kan ge oss, desto bättre. Försök att precisera inom vilket fackförbund din släkting var aktiv eller i varje fall vilken yrkeskår personen tillhörde, säger arkivarie Olle Fernau.

Fackföreningarna ger tillstånd

Det är respektive fackförening som äger materialet i arkivet. För att ta del av källorna behöver du få ett tillstånd från fackförbundet, vars arkivmaterial det handlar om. Du kan också behöva fylla i blanketten ”Erinran beträffande känsliga personuppgifter”.

Foto pa Eva Johansson litenEva Johansson gästade nyligen TAM-arkivs podcast Nio till fem. Länken hittar du längst ned i artikeln. Foto: privat.

Kan du inte besöka TAM-Arkiv i Bromma, är du välkommen att mejla frågor till arkivarierna. Vet du precis vad du behöver ur en specifik källa och om det handlar om några få sidor, kan arkivet ha möjlighet att skanna och mejla dig. Men för att hitta ”rätt” i källorna rekommenderas att besöka arkivet för att i lugn och ro kunna gå igenom källorna. Oftast är det inte uppenbart precis var i källorna det man letar efter finns.

– Om du har en fråga kopplat en källa som du tror att TAM-Arkiv kan hjälpa dig med, ta då kontakt med våra duktiga arkivarier. Så gott som alla besökare som har kontakt med TAM-Arkiv brukar vara mycket positiva till servicen de får, säger Lars Carlén, kommunikatör på TAM-Arkiv.

Podcast med släktforskningstips

TAM-arkiv har också en egen podcast, Nio till fem. Nyligen gästades den senare av Eva Johansson, släktforskande journalist och bloggare här på Rötter.

Här kan du ta del av hennes fem tips för nyblivna släktforskare

Annonser