O Cronberg Glenfinnan ViaductOlof Cronberg bjuder på mer släktforskning i europeiska källor i Släktforskarnas årsbok. Till höger viadukten vid Glenfinnan i Skottland. Foto: privat/ 96tommy, CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0), via Wikimedia Commons.
Vi svenskar slår oss ofta för bröstet när det kommer till vår släktforskning. Vi har ju världens bästa folkbokföring att luta oss emot. Men stämmer det verkligen? I årets upplaga av Släktforskarnas årsbok tar Olof Cronberg oss med på en ny resa i släktforskningens Europa.

För Släktforskarnas årsbok 2017 skrev Olof Cronberg, släktforskare och författare, sin första artikel på temat Forska i fantastiska Europa. I den visade han på de möjligheter som uppstått i samband med digitaliseringen av källmaterial inte bara i Sverige utan runt om i Europa.

I Släktforskarnas årsbok 2021 gick resan till Lübeck i Tyskland och Zutphen i Nederländerna. Artikeln Forska i fantastiska Europa i årets upplaga av Släktforskarnas årsbok utspelar sig i 1600-talets Skottland och 1800-talets England. 

Vi passar på att fråga Olof Cronberg – hur lättilgängliga är egentligen källorna i Storbritannien?

– I Skottland finns det bra personregister till kyrkoböckerna. Det gick lätt att hitta föräldrarna till Anders Corssar (1669-1743), handelsmannen i Stockholm som föddes i Dundee. I England däremot, som ju också tillhör Storbritannien, är det mer svårforskat. Men fler källor blivit tillgängliga på senare år och i min artikel berättar jag mer om det pussel jag lyckades lägga, med nio olika källor som leder fram till att jag kan fastställa sjökaptenen William Bourns härkomst, berättar Olof Cronberg.

Du börjar ju bli verkligt rutinerad när det kommer till släktforskning i flera europeiska länder. Är det någonting som har överraskat dig under arbetets gång?

– Två saker har överraskat mig när jag forskat i Europa. För det första har vi alltid fått lära oss att Sverige har världens bästa folkbokföring. Det finns dock många bevarade kyrkoböcker från 1600-talets Europa. För det andra går digitaliseringen minst lika snabbt runt om i Europa som i Sverige. Mycket av källmaterialet görs tillgängligt gratis även om man ibland måste skapa konto. Jag har bläddrat i kyrkoböcker från bland annat Norge, Danmark, Frankrike, Belgien och Estland.

Har du något tips till släktforskare med rötter i övriga Europa?

– Sök efter dina europeiska rötter även om tidigare generationers släktforskare redan har gjort det. Idag finns så mycket mer material tillgängligt så att förutsättningarna att lyckas är mycket större. Men börja alltid på hemmaplan och försök att få fram så mycket information som möjligt från svenska källor.

Förköp med rabatt till och med 30 april

Till och med 30 april kan du förköpa Släktforskarnas årsbok 2023 för 345 kr inkl. frakt (ordinarie pris 399 kr + frakt 95 kr). Förköpt årsbok levereras till din brevlåda före midsommar.

Prenumererar du på Släkthistoriskt Forum eller något av Rötters Premium-paket kan du välja att uppgradera till Premium Guld, där årsboken ingår.

Logga in på www.rotter.se eller gå till sidan Prenumerationer för att beställa.

premium guld charlottes kollage

Annonser