By Ted Rosvall den 7 september 2015
Kategori: Rötterbloggen

1930 är här!

Kioskvältaren i Nyköping var givetvis den hett efterlängtade CD-skivan SVERIGES BEFOLKNING 1910, som gick åt som smör i solsken. I begynnelsen var 1890, påbörjad på det gamla Arkions tid och egentligen avsedd enbart för nätet. Från min tid som förbundsordförande minns jag hur svårt det var att övertyga Arkion/SVAR om fördelarna och de potentiella ekonomiska möjligheterna med att även göra folkräkningen tillgänglig på CD. Till sist kastade vi iväg ett brev med ”an offer they could not refuse”, där vi bl.a. garanterade en försäljning om minst 2000 exemplar. Dagen därpå kom herrarna nedstörtande från sitt norrländska viste, samarbetskontrakt skrevs och ett halvår senare var den första CD-skivan verklighet. 1890 blev en formidabel succé – jag tror att det till sist blev över 10.000 sålda skivor – och sedan kom 1900, 1880 och nu senast 1910. 

Jag har alltid hävdat att för databaser av det här slaget är CD (eller USB för den delen) alltid att föredra framför webblösningar. Sökbarheten är oslagbar för att inte tala om snabbheten, kombinationsmöjligheterna och de utmärkta ”förekomstlistorna”. Dessutom vill varje släktforskare äga sina databaser, kunna lägga in dem igen när nya familjemedlemmar i form av laptoppar, paddor eller värstingdatorer kommer in i huset, och slippa hålla reda på abonnemang och lösenord. 

Nu viskas det om att 1930 blir nästa produkt och att excerperingen är i full gång. Om ett par år finns den kanske tillgänglig, får vi hoppas. Döm om min förvåning när jag häromveckan halkade in just på Folkräkningen 1930 hos MyHeritage.com. Wow! tänkte jag, är den redan här? Och det var den ju, fast inte riktigt som jag trodde. MyHeritage har uppenbarligen tagit sig an den Danska motsvarigheten och åstadkommit en resurs som heter duga. I Danmark och Norge saknas som bekant Husförhörslängder, och de Folketaellinger man i stället arbetar med är svårhanterliga och ger knapp information. I den Nationella Folkräkningen 1930, som tycks omfatta 3,6 miljoner poster, är emellertid uppgifterna betydligt mer utförliga och generösa. Förutom namn och yrke har man denna gång tagit med exakt födelsetid, en oerhört viktig detalj, samt vigselår och antal barn i äktenskapet, levande och döda. Givetvis finns också födelseort med, men tyvärr är just denna parameter inte sökbar i databasen, vilket är svårbegripligt. Att t.ex. plocka fram alla svenskar eller alla från Ystad ur denna folkräkning låter sig därför knappast göras. Vi får hoppas att MyHeritage så småningom kompletterar upp excerperingen med just födelseort. Det skulle höja värdet och sökbarheten ytterligare.

Våra danska vänner är bara att gratulera till denna nya härliga resurs – Folkräkningen 1930.

Eja, vore vi själva där

Direktlänk:  http://www.myheritage.se/research/collection-10181/danmark-1930-nationell-folkrakning

Ps: I kväll kl. 8 kan ni se på Björn Kjellman i VEM TROR DU ATT DU ÄR? Watch out, alla Västgötar ...

Leave Comments