christina sagerstenChristina Sagersten. Foto: privat.
För många av oss kommer sensommaren att kännas lite mer tom än vanligt, sedan Släktforskardagarna ställts in. Men som tur är finns nu en möjlighet att ses på ett helt nytt sätt – i oktober kommer nämligen släktforskardagar hållas på nätet. Vi passar på att ställa några frågor till Christina Sagersten, som ligger bakom arrangemanget.
 
I april arrangerades en online-konferens med några populära föreläsare som både höll föredrag och interagerade med konferensdeltagarna. I höst kommer det bli ytterligare en släktforskarkonferens online, men i betydligt större skala.

FFTLive (Finding Family Together Live) är planerat till den 2-4 oktober och som är tänkt som helt nätbaserade släktforskardagar, med föreläsningar, utställare och workshops online.

Söker föreläsare

Christina Sagersten driver företaget Finding Family som är huvudarrangör för den digitala konferensen. Hon är just nu på jakt efter föreläsare.

– För att inte fastna i att bara bjuda in de vi redan känner till så kommer vi gå ut med en bred efterlysning och be de som är intresserade av att föreläsa att höra av sig. Därefter väljer vi ut föreläsare för en bra mix, både vad gäller ämnen, ålder och kön. De ledord vi jobbar efter för konferensen och som vi vill ska speglas i föreläsningarna är inspiration och gemenskap.

Teamet som jobbar med planeringen är just nu i full färd med att leta sponsorer, men formen för den digitala konferensen är redan så gott som klar.
 
– Vi kommer att använda oss av Zoom och basen kommer vara ett ”mässhäfte” där det finns länkar till föreläsningarna och utställarna. Så att deltagaren kan planera sin dag utifrån sina intressen. Utställarna kommer att ha öppet före, under och efter föreläsningarna. Säg att jag som deltagare inte tycker att någon av föreläsningarna på ett pass lockar, då kan jag besöka en av de deltagande föreningarnas eller företagens monter, säger Christina Sagersten.
 
Hur många deltagare hoppas ni på?

– Förra konferensen hade vi drygt 320 deltagare på relativt kort varsel. Nu har vi mer tid på oss att berätta att detta händer och ett program som riktar sig till alla och inte bara till nybörjare som vårens konferens gjorde, så vi räknar med ett deltagarantal som motsvarar SFD.

Vad för typ av teknik/tekniskt kunnande krävs av deltagaren?

– Zoom är plattformen, så man behöver installera det. Vi kommer att ha en genomgång innan med utställarna och skicka ut instruktioner till deltagarna. Det är många föreningar som redan möts via zoom, så jag tror många redan har det. För att delta på föreläsningar krävs varken kamera eller mikrofon, men vill man ställa muntliga frågor i till exempel workshops eller till utställare så måste man ha en mikrofon. Det kan vara trevligt, dock ej nödvändigt med kamera.

När får vi veta mer?

– I dagarna kommer vi att presentera hela upplägget lite närmare så att deltagare, föreläsare och utställare kan anmäla sitt intresse och skriva upp sig för att få nyhetsbrev om konferensen. Håll utkik!

Annonser