Language button

in english

BT Login

Logga in Registrera

Logga in på ditt konto

Användarnamn
Lösenord
Användarnamn *
Lösenord *
Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Skapa konto

Fält markerade med en asterisk (*) är obligatoriska.
För- och efternamn *
Användarnamn *
Lösenord *
Bekräfta lösenord *
E-post *
Bekräfta e-post *

Stöd Rötters Vänner

bli rv front

Google sökruta head

Röda jordens svenskar och andra svenska sydamerikaemigranter

Från slutet av 1800-talet och ända fram till 1940-talet emigrerade tiotusentals svenskar till Sydamerika i jakten på ett bättre liv. På Filmarkivet.se kan du numera se ett antal filmer om några av sydamerikasvenskarna.

filmarkivet sydamerikaFilmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga bilioteket. Här finns totalt drygt 1700 gamla kortfilmer fritt tillgängliga för alla intresserade (främst journalfilm, dokumentär och reklamfilm).

Nyligen publicerades ett nytt tema med filmer som skildrar tillvaron för några av de svenskar som emigrerade till Sydamerika under det förra århundradet.

Brasilianska kontoret

Brasilien var det populäraste resmålet då landet erbjöd gratis båtresor över Atlanten och förmånliga jordlotter med fem års avbetalning och hjälp med verktyg och mat under det första halvåret.

Att man försökte locka migranter handlade inledningsvis om att landet efter avskaffadet av slaveriet 1888 var i stort behov av arbetare till sockerplantagen. Under en period fanns det till och med ett särskilt emigrationskontor i Malmö som kallades "Brasilianska kontoret".

I skriften "Vägledning och rådgivare för invandrare till Brasiliens Förenta stater (1891) kunde man bland annat läsa: "Gån dit ut, mina barn! Därute i Nya världen finns det fruktbara jordvidder att uppodla och bruka, där finns det välstånd att vinna, stundom rikedom."

För migranterna var Sydamerika ett betydligt billigare alternativ än Nordamerika. Resan gick via Hamburg och väl framme bosatte sig de flesta i den sydliga provinsen Rio Grande do Sul.

Villa Svea

Från början av 1900 – talet bosatte sig även många svenskar sig i den argentinska provinsen Misiones. Där hade den argentinska staten inlett en kampanj för att få folk att odla yerba vars blad torkas för att göra mate, landets nationaldryck.

En del tog sig till det nya landet från Brasilien med hjälp av machete genom djungeln och drabbades under färden av tropiska sjukdomar. En femtedel dog i det som kommit att kallas dödenskaravan.

Staden där de flesta sedan slog sig ned kallades först för Villa Svea men fick 1928 namnet Oberá. Runt niohundra svenskar bodde i området på 1940-talet där det fanns en svensk församling och en skola med undervisning på svenska. Än idag kan man höra svenska talas i Oberá.

Läs mer och se filmklipp om svenskarna i Sydamerika på filmarkivet.se