Sveriges dödbok webb

Senaste inläggen från Anbytarforum, Sveriges Släktforskarförbunds diskussionsforum för släktforskning. Utgivaren ansvarar inte för innehållet i inläggen i Anbytarforum.

Rötterbloggen

Ted Rosvall
26 april 2024
Läs den braskande rubriken ovan, fortsättningen lyder: "berättar sanningen i direktsändning", och betrakta det vidhängande bildkollaget ovan. Lägg särskilt märke till den inringade Daniel på den högra bilden. Hur reagerar man på denna kombination? &n...

Kalendarium

Hitta föreningsaktiviteter nära dig

26
apr
Besök på Källebacka

Ulricehamnsbygdens forskarklubb


27
apr
Kursledarkurs Steg 1, Göteborg

Sveriges Släktforskarförbund


27
apr

27
apr
Öppet Hus med föredrag

Kristianstadsbygdens Släktforskarförening


27
apr

27
apr
Guidad vandring på Pålsjö kyrkogård i Helsingborg

Helsingborgs Släktforskare- & Bygdeförening


27
apr
Öppet hus: Att komma igång med sin släktforskning

Gästriklands Genealogiska Förening


29
apr
BSF - Släktforskarrum öppet för medlemmar

Botvidsbygdens Släktforskarförening


Se fler evenemang

Annonser

Markera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktivMarkera som inaktiv
 

Språket är nyckeln

Många släktforskare vittnar om känslan, för att inte säga lyckan, i att hitta en nedplitad notering rörande en släkting i någon gammal arkivlunta. Och visst är det magiskt - närmare än så går det oftast inte att komma sina föregångares historia, rent fysiskt. 

När det kommer till att tolka äldre handskrift kan det emellertid vara minst lika krävande som givande - och kanske är det, tillsammans med rädslan för att ge sig in på helt nya källtyper, anledningen till att många "kör fast" redan i slutet av 1600-talet.

Låt inte språkförbristningar hindra dig - vi har tagit hjälp av paleografiexperten Bo Persson som i en helt ny artikelserie vallar oss in i texttolkningens värld. En varning måste dock utfärdas till er som har ett hem, barn eller arbete att sköta - texttydning kan vara minst lika beroendeframkallande som släktforskning.

Brandförsäkringar är en bortglömd källa som kan ge en hel del för den som vill skapa sig en bild av hur släktingarna bodde och levde. Missa inte Eva Johanssons artikel om detta, som börjar på sida 26.

Så var vi förstås på i Växjö på Släktforskardagarna, där vi bland annat pratade med kultur- och demokratiministern om vikten av att locka fler att söka sina rötter - och varför det är en fråga för politiken. Du hittar reportaget på sida 36.

Trevlig läsning!