Början till slutet

Jag har tagit ett test på min Y-kromosom och kan nu se att det som i dagsläget är den markör, SNP, som jag har gemensamt med flera andra, uppstod runt mitten på 500-talet.  Det är länge sedan och mycket vatten har hunnit rinna under broarna. Efter att den mannen fört sin Y-kromosom vidare så har det naturligtvis skett vidare utveckling, genom att nya mutationer tillkommit, men av de 13 mutationer som är unika för mig finns inget spår hos någon annan nu testad.

De jag delar den där SNP från mitten av 500-talet med anger att de kommer från brittiska öarna, så nu undrar jag om deras förfäder kommit dit från Skandinavien eller om det är mina som kommit från de brittiska öarna. Det fanns ju stora folkrörelser under den aktuella tiden, den kallas ju folkvandringstiden av den anledningen. Jag lär aldrig få veta i vilken riktning som flyttningarna skett, om det inte dyker upp intressanta arkeologiska fynd.

Eget foto

Men jag kan ju försöka gå bakåt i tiden och se om det finns några kända linjer som jag kan koppla mig till. Men nu ser jag hur lätt det är att Y-linjer liksom bara försvinner, en del ättlingar får inga barn alls och andra får ”bara” döttrar och eftersom Y-kromosomen ärvs från far till son så blir det stopp om det bara finns döttrar. Om jag tar mig själv så har jag döttrar, bröder och manliga kusiner har inga barn eller döttrar, så min linje slutar i nutid.

Och går jag bakåt, så hade farfar visserligen sju syskon, med av de fyra männen så var det bara en som fick barn och han fick fyra döttrar och en son, men sonen fick inga barn, så där var det stopp. Och farfars far, hur var det med honom, hade han manliga syskon. Och visst finns det en Anders Larsson, född 8 maj 1821 i Önum, Västergötland.  Men den rackarn han försvinner för mig när han 1842 påstås flytta från Jungs socken till Winköl, Vinköl idag, men han är som uppslukad efter det. Tänk om jag kunde hitta honom och se om han fick efterlevande söner, som fått söner och så vidare.

Men i avvaktan på denne Anders så går vi ett steg till bakåt, till Lars född 1 januari 1786 i Önum, kan hans pappa ge fler ledtrådar. Kanske kan han om jag bara visste vem han var, Lars pappa.  Han påstås, i uppgifter från Lars vigsel, ha hetat Lars Bengtsson men han finns inte synlig någonstans. Och att hitta farfars farfars far via DNA i de socknarna i Västergötland är inte det lättaste, oavsett hur många olika DNA-tester jag tar. Undrar hur många som hittat okända farfars farfars far via DNA, det vore en intressant fråga.

Så i mitt sökande efter spår bakåt får jag förlita mig på att fler testar sin raka pappalinje, kanske kommer jag inte lika långt tillbaka som Buresläkten, men de har ju haft ett stort antal raka faderslinjer, som inte avslutats med döttrar eller barnlösa, så förutsättningarna skiftar. Jag får kanske åka till Önum och se till att ha ett riktigt topsarparty, med inriktning på Y-test. Fast de flesta som kanske kunde finnas i min linje bor säkert någon helt annan stans.

Under tiden som jag letar kan jag ju hitta på lite annat, och då kan jag tipsa om Öland-Amerikadagen på Himmelsberga, det fina museet på Öland. 16 juli är det och då finns sju eminenta emigrantforskare på plats för att svara på frågor och hjälpa till. Passa på att träffa Cecilia, Fredrik, Hanna, Karin, Gullan, Tomas och mig, det kommer säkert att bli både trevligt och spännande.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Med arkiven som källa
Gustaf och Stina-Lisa Marklund
 

Kommentarer 4

Stefan Simander den torsdag, 06 juli 2023 11:46

Är det fina fotot på Y-trädet i stormen taget medvetet som som symbol för Y-forskandet?
Mycket kongenialt i vilket fall!

Ett Y-test på min farmors snart 93-årige kusin Gösta Wigsten blev högst oväntat lösningen på vem den okände farfars farfar var till honom och därmed min farmor Lisa Ströms morfars farfar!!!
Nämligen en Hagetorn/Hageltorn/Hagtorn/Hagethorn!

Nu har jag genom en DNA-träff hittat min farmors äldste brors son George Johansson, dvs min fars kusin.
Givetvis har jag beställt ett BigY700-test för hans test och går nu återigen i väntans tider.....

På farfars sida är närmaste BigY-träff på 900-talet, men det i alla fall i samma trakter på södra Gotland.
Innan dess var det en anfader som kom till Gotland under bronsåldern för 3200 år sedan, sannolikt från Tyskland. En annan gren hamnade i Finland.

Nu idag kommer Katinkas barn hit från Montreal i Kanada, Stavanger i Norge och Malmö i fd Danmark, varav den förstnämnde Gisle för sitt Y vidare till tre söner!!!

Vi ses väl i Östersund efter att ha passerat Y-län med ett annat stort Y vid E4:an?

Är det fina fotot på Y-trädet i stormen taget medvetet som som symbol för Y-forskandet? :p Mycket kongenialt i vilket fall! :) Ett Y-test på min farmors snart 93-årige kusin Gösta Wigsten blev högst oväntat lösningen på vem den okände farfars farfar var till honom och därmed min farmor Lisa Ströms morfars farfar!!! Nämligen en Hagetorn/Hageltorn/Hagtorn/Hagethorn! :D Nu har jag genom en DNA-träff hittat min farmors äldste brors son George Johansson, dvs min fars kusin. Givetvis har jag beställt ett BigY700-test för hans test och går nu återigen i väntans tider..... :p På farfars sida är närmaste BigY-träff på 900-talet, men det i alla fall i samma trakter på södra Gotland. Innan dess var det en anfader som kom till Gotland under b;)ronsåldern för 3200 år sedan, sannolikt från Tyskland. En annan gren hamnade i Finland. :p Nu idag kommer Katinkas barn hit från Montreal i Kanada, Stavanger i Norge och Malmö i fd Danmark, varav den förstnämnde Gisle för sitt Y vidare till tre söner!!! :p Vi ses väl i Östersund efter att ha passerat Y-län med ett annat stort Y vid E4:an? ;)
Mats Ahlgren den torsdag, 06 juli 2023 12:06

Trädet, som är format för att faderslinjen (ser du den) ska gå rakt igenom, kändes som hälsning när det bara stod där vid en promenad i Folkeslunda på Öland. Fast nu skrev jag nog fel, det är elkabeln som skyddas genom formningen av elbolaget

Trädet, som är format för att faderslinjen (ser du den) ska gå rakt igenom, kändes som hälsning när det bara stod där vid en promenad i Folkeslunda på Öland. Fast nu skrev jag nog fel, det är elkabeln som skyddas genom formningen av elbolaget
Niklas Hertzman den fredag, 07 juli 2023 12:11

Inte skall det väl ta slut så snabbt Mats. Anders Larsson född i Önum 8/5 1821 är son till Lars Larsson, född i Önum 1786 1/1. Enligt Dödskivan dör Lars Larsson på Frälsegården i Önum den 22/1 1859.
Önum (R) AI:8 (1858-1866) Bild 75 / sid 68 (AID: v12795.b75.s68, NAD: SE/GLA/13674)

I bouppteckningen efter Lars Larsson som man hittar snabbt med bra register, Barne häradsrätt (R) FII:17 (1860-1869) Bild 50 / sid 3 (AID: v143458a.b50.s3, NAD: SE/GLA/11022) står att han efterlämnar en son Anders boende i Håkesgården Fyrunga med förra giftet och sonen Johannes i Frälsegården Önum med det senare.

Enligt https://www4.isof.se/NAU/bilder/_s2rx001/303121a1/p3/0000024a.pdf är Håkesgården i Fyrunga, i orten brukligt namn på nr 2 Håkan Larsgården. Jag har skummat igenom Håkan Larsgården, men hittar inte honom, men det är ju en ny ledtråd att försöka följa upp om du inte redan letat efter honom där.

Jag förmodar att du läst domboksnotisen när Lars Larssons mamma Ingrid Jöransdotter blir instämd.
Barne häradsrätt (R) AIa:54 (1786) Bild 790 (AID: v471574.b790, NAD: SE/GLA/11022)
Hon berättar att hon under tjänstetiden på Kronohemmanet Ek i slutet av april månad blivit lägrad av en henne okänd person medan det då var mörk...
Så inget namn på eventuell pappa där.

Inte skall det väl ta slut så snabbt Mats. Anders Larsson född i Önum 8/5 1821 är son till Lars Larsson, född i Önum 1786 1/1. Enligt Dödskivan dör Lars Larsson på Frälsegården i Önum den 22/1 1859. Önum (R) AI:8 (1858-1866) Bild 75 / sid 68 (AID: v12795.b75.s68, NAD: SE/GLA/13674) I bouppteckningen efter Lars Larsson som man hittar snabbt med bra register, Barne häradsrätt (R) FII:17 (1860-1869) Bild 50 / sid 3 (AID: v143458a.b50.s3, NAD: SE/GLA/11022) står att han efterlämnar en son Anders boende i Håkesgården Fyrunga med förra giftet och sonen Johannes i Frälsegården Önum med det senare. Enligt https://www4.isof.se/NAU/bilder/_s2rx001/303121a1/p3/0000024a.pdf är Håkesgården i Fyrunga, i orten brukligt namn på nr 2 Håkan Larsgården. Jag har skummat igenom Håkan Larsgården, men hittar inte honom, men det är ju en ny ledtråd att försöka följa upp om du inte redan letat efter honom där. Jag förmodar att du läst domboksnotisen när Lars Larssons mamma Ingrid Jöransdotter blir instämd. Barne häradsrätt (R) AIa:54 (1786) Bild 790 (AID: v471574.b790, NAD: SE/GLA/11022) Hon berättar att hon under tjänstetiden på Kronohemmanet Ek i slutet av april månad blivit lägrad av en henne okänd person medan det då var mörk... Så inget namn på eventuell pappa där.
Mats Ahlgren den fredag, 07 juli 2023 12:20

Ah,bouppteckning på Lars Larsson har jag missat och därmed Anders i Fyrunga. Dags att leta vidare

Ah,bouppteckning på Lars Larsson har jag missat och därmed Anders i Fyrunga. Dags att leta vidare
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild