Gift med sin adoptivson

Hej! Jag heter Stefan Simander och gör härmed mitt första inlägg i Rötterbloggen.

Jag har släktforskat sedan 30 oktober 1989 och har förutom eget släkt- och hembygdsforskande, även lett studiecirklar i dessa ämnen, och om handskriftstydning och DNA-släktforskning.

Min tanke är att här delge lite av det som kommer upp i min aktuella forskning i första hand, men också lite andra funderingar kring släkt och släktforskning. Vi får se.

Här börjar jag med mitt senaste, min sagt anmärkningsvärda, fynd, som står att läsa i församlingsboksnotisen från Arjeplog (1910-1925) Sida: 391.

Detta rör sig om släkt till min sambo Katinkas svägerskas släkt från Arjeplog som jag plötsligt överraskande stötte på när jag letade sidogrenar för att matcha dessa personer med andra forskares inmatade personer i sina släktträd. Men också för att hitta hur andra DNA-testade personers träffar hörde ihop med svägerskans och hennes brors gjorda DNA-test.

Jag trodde först att jag missförstått omständigheterna som jag råkade stöta på. Så till dessa livsöden. Detta är offentlig bild och jag nämner två personer som dog 1950 respektive 1965, utan egna barn.

Läs och begrunda!

callenberg1Bildkälla: Arkiv Digital.

Texten i Församlingsboken lyder:

”Enligt Arjepluogs tingslags häradsrätts utslag av d. 12 sept. 1923 erhöll Elin Maria Calleberg tillstånd att adoptera Bruno Filip Sundgren. Denna adoption har blivit upphörd år 1937. Elsa Calleberg och Bruno Filip Calleberg har ing. äkt. 11 nov. 1937.”

Elin Maria Calleberg föddes 1894 som dotter till kyrkoherden hemma i Arjeplog. Hon utbildar sig inte bara till folkskollärarinna. Hon adopterar dessutom som 28-åring den 12 september 1923 även den 14-årige Bruno Filip Sundgren, som är bland de yngsta barnen i sin familj.

Kanske hade hon dessutom haft honom som elev? Han står först skriven hos henne hemma i kyrkoherdefamiljen i Prästgården i Arjeplog. Sedan följer han med som ”Adoptivson” och ”Studerande” i Skolhuset där hon undervisar i Norra Vinön i Lännäs församling i Örebro län i Närke.

callenberg2Bildkälla: Arkiv Digital.

Han flyttar till Gustav Vasa församling i Stockholm 1933 och hon kommer efter 1936, men först flyttar hon till S:t Görans församling.

callenberg3Bildkälla: Arkiv Digital.

Men redan den 11 november 1937 gifter de sig i Matteus församling i Stockholm och de bor då tillsammans där på S:t Eriksplan 2 som köpman och folkskollärarinna, vilket framgår av notisen i vigselboken här nedanför.

callenberg4Källa: SCB Vigda 1937 i Matteus. Foto: Riksarkivet.

Vilket alltså sedan skrevs in i Arjeplogs gamla församlingsbok i anslutning till notisen om när adoptionen gjordes och nu alltså hävdes 1937 i samband med deras äktenskap.

Jag trodde inte det var möjligt i Sverige att dels häva en adoption och framför allt inte för att därefter gifta sig med adoptivsonen!

Jag undrar hur omgivningen och myndigheterna uppfattade detta och om det faktum att Elsa var kyrkoherdedotter kan ha gjort det försvårande, underlättande eller om det saknade all betydelse i sammanhanget.

Tankarna går osökt till den norénska historia som utspelade sig i dramatikern Woody Allens egen familj.

callenberg5I 1940 års Folkräkning i Arkiv Digital står det gifta paret med i Matteus församling. Han som innehavare av Sjukvårdsaffär och Lutsångare! Hon som Fru och Medhjälpande familjemedlem. Bildkälla: Arkiv Digital.

callenberg6I 1945 års Folkräkning står han fortfarande som Lutsångare, men hon som Lärarinna gift med Bruno Filip – Folkskoledir. Bildkälla: Arkiv Digital.

De skildes efter nära 10 års äktenskap den 5 maj 1947.

Bruno Filip Calleberg flyttar till Göteborgs domkyrkoförsamling. Där han dog knappa 3 år efter skilsmässan år 1950, 41 år ung. Varför är höljt i dunkel, eftersom dödboken i församlingen inte är publicerad och även SCB-utdragen slutar snöpligt år 1949.

Elsa Calleberg levde kvar i Stockholm på Åsögatan i Katarina församling på söder. Hon avled där 1965, 71 år gammal.Utan några kända efterlevande barn. 

Lika okänt har förmodligen detta märkliga öde också varit till och med nu.

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Det kom ett kort
Jonas och Gustava Brännström
 

Kommentarer 6

Chris (Kerstin) Bingefors den onsdag, 21 februari 2024 09:05

Det var nog en sk svag adoption, som fanns på den tiden. Den kunde hävas.

Det var nog en sk svag adoption, som fanns på den tiden. Den kunde hävas.
Stefan Simander den onsdag, 21 februari 2024 22:01

Aha! Tack för den upplysningen Chris.

Jag googlade fram följande:

"När adoptionsinstitutet infördes i Sverige i början av 1900-talet så rörde det sig om så kallad "svag adoption", vilket innebar att adoptivbarnet efter adoptionen fortfarande hade kvar vissa rättsliga band till sina biologiska föräldrar. Genom lagstiftning år 1970 övergick dock Sverige till att införa s.k. "stark adoption" som innebar att adoptionen klippte av alla rättsliga band mellan barnet och de biologiska föräldrarna. Lagändringen fick tillbakaverkande kraft och därmed gjordes äldre, "svaga", adoptioner "starka". Med andra ord så existerar numera endast "starka" adoptioner."
https://lawline.se/answers/adoptivbarns-arvsratt

"När det gäller adoptivbarnets ställning efter adoptionen skiljer man mellan
starka och svaga adoptioner. En svag adoption innebär att en viss rättslig
anknytning vidmakthålls mellan barnet och dess biologiska släkt. Möjlighet vid
svag adoption kan också finnas till en hävning av adoptionen. I Sverige
tillämpas dock endast stark adoption vilket innebär att barnet efter adoptionen
anses vara adoptantens barn i alla avseenden. Någon hävning av stark adoption
är inte möjlig. Endast i vissa undantagsfall upphör all verkan av adoptionen (4
kap 7 § FB)."
https://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=88525

Aha! Tack för den upplysningen Chris. Jag googlade fram följande: "När adoptionsinstitutet infördes i Sverige i början av 1900-talet så rörde det sig om så kallad "svag adoption", vilket innebar att adoptivbarnet efter adoptionen fortfarande hade kvar vissa rättsliga band till sina biologiska föräldrar. Genom lagstiftning år 1970 övergick dock Sverige till att införa s.k. "stark adoption" som innebar att adoptionen klippte av alla rättsliga band mellan barnet och de biologiska föräldrarna. Lagändringen fick tillbakaverkande kraft och därmed gjordes äldre, "svaga", adoptioner "starka". Med andra ord så existerar numera endast "starka" adoptioner." https://lawline.se/answers/adoptivbarns-arvsratt "När det gäller adoptivbarnets ställning efter adoptionen skiljer man mellan starka och svaga adoptioner. En svag adoption innebär att en viss rättslig anknytning vidmakthålls mellan barnet och dess biologiska släkt. Möjlighet vid svag adoption kan också finnas till en hävning av adoptionen. I Sverige tillämpas dock endast stark adoption vilket innebär att barnet efter adoptionen anses vara adoptantens barn i alla avseenden. Någon hävning av stark adoption är inte möjlig. Endast i vissa undantagsfall upphör all verkan av adoptionen (4 kap 7 § FB)." https://insynsverige.se/documentHandler.ashx?did=88525
Mats Ahlgren den onsdag, 21 februari 2024 13:53

Och han efterlämnade som sina arvingar sin mor och sin bror, enligt bouppteckningen. Men skulderna var större än tillgångarna så det blev inget att fördela

Och han efterlämnade som sina arvingar sin mor och sin bror, enligt bouppteckningen. Men skulderna var större än tillgångarna så det blev inget att fördela
Stefan Simander den torsdag, 22 februari 2024 00:38

Bruno begick självmord, enligt Karl-Oskar Lundström, som forskat om samma öde!
De ligger båda i samma grav med Elsas ogifta syster, dövstumsläraren Ester.
Calleberg f. Calleberg, Elsa Maria 18941125-0040
Calleberg, Bruno Filip 19090222
Calleberg, Ester Elisabet

Bruno begick självmord, enligt Karl-Oskar Lundström, som forskat om samma öde! De ligger båda i samma grav med Elsas ogifta syster, dövstumsläraren Ester. Calleberg f. Calleberg, Elsa Maria 18941125-0040 Calleberg, Bruno Filip 19090222 Calleberg, Ester Elisabet
Håkan Gelin den torsdag, 22 februari 2024 17:37

Jag blev intresserad av Elsas farmor Catharina Andersdotter född i Torsång 18170124 (anges även med efternamnet Blom).
Eftersom jag är bosatt i Torsång är det alltid intressant att ta reda lite mer om personer som har kopplingar hit. Hennes mor var Anna Andersdotter som var gift med bonden Anders Nilsson i Tylla. Hon dog när Chatarina var 2½ år. i hetsig feber. Strax innan moders död hade hennes 15 år äldre bror avlidit av samma dödsorsak. Catharina kom att flytta till Torsångs prästgård hos prästparet Samuel Arhusiander och hans hustru Margareta Birgitta Lindström när hon var 4 år. (Prästparet var barnlösa) Samuel dog i Torsång 18300806 och då flyttade hustrun till Aspeboda byn Ljusdal 1832 och till henne flyttade även Catharina samma år. Där hon gifte sig 1843 med Dan Danielsson Calleberg men har då tillägget Blom till sitt efternamn, varifrån detta kommer vet jag ej. Elsas far Per Gustaf Calleberg föds i Aspeboda 18610809. Han utbildar sig till präst och bosätter sig senare i Arjeplog som är Elsas födelseort.
Catharinas mor Anna Andersdotter var född 17800915 i Pusselbo i Amsbergs församling som är en liten by utanför Borlänge (där för övrigt min dotter Anna är bosatt sedan drygt 25 år tillbaka). Anna Andersdotter flyttar ca 1885 till Berg i Stora Tuna. Hennes mor Karin Ersdotter avlider i Berg 1790, fadern Anders Ersson gifter om sig samma år, även han avlider i Berg 1797 och året efter 17980527 gifter sig Anna i Stora Tuna och flyttar till Tylla i Torsång.
Så visst var lite intressant utifrån denna blogg att få veta lite mer om Elsas anor kopplat till den ort där jag är bosatt och därutöver fann jag lite andra intressanta uppgifter i hfl i Aspeboda till släkten Calleberg mfl.

Jag blev intresserad av Elsas farmor Catharina Andersdotter född i Torsång 18170124 (anges även med efternamnet Blom). Eftersom jag är bosatt i Torsång är det alltid intressant att ta reda lite mer om personer som har kopplingar hit. Hennes mor var Anna Andersdotter som var gift med bonden Anders Nilsson i Tylla. Hon dog när Chatarina var 2½ år. i hetsig feber. Strax innan moders död hade hennes 15 år äldre bror avlidit av samma dödsorsak. Catharina kom att flytta till Torsångs prästgård hos prästparet Samuel Arhusiander och hans hustru Margareta Birgitta Lindström när hon var 4 år. (Prästparet var barnlösa) Samuel dog i Torsång 18300806 och då flyttade hustrun till Aspeboda byn Ljusdal 1832 och till henne flyttade även Catharina samma år. Där hon gifte sig 1843 med Dan Danielsson Calleberg men har då tillägget Blom till sitt efternamn, varifrån detta kommer vet jag ej. Elsas far Per Gustaf Calleberg föds i Aspeboda 18610809. Han utbildar sig till präst och bosätter sig senare i Arjeplog som är Elsas födelseort. Catharinas mor Anna Andersdotter var född 17800915 i Pusselbo i Amsbergs församling som är en liten by utanför Borlänge (där för övrigt min dotter Anna är bosatt sedan drygt 25 år tillbaka). Anna Andersdotter flyttar ca 1885 till Berg i Stora Tuna. Hennes mor Karin Ersdotter avlider i Berg 1790, fadern Anders Ersson gifter om sig samma år, även han avlider i Berg 1797 och året efter 17980527 gifter sig Anna i Stora Tuna och flyttar till Tylla i Torsång. Så visst var lite intressant utifrån denna blogg att få veta lite mer om Elsas anor kopplat till den ort där jag är bosatt och därutöver fann jag lite andra intressanta uppgifter i hfl i Aspeboda till släkten Calleberg mfl.
Eva Johansson den fredag, 23 februari 2024 17:44

Stefan, vilken intressant och annorlunda släkthistoria du inleder ditt bloggande med! Välkommen in i bloggargänget! Det ska verkligen bli roligt att följa dina inlägg här.

Stefan, vilken intressant och annorlunda släkthistoria du inleder ditt bloggande med! Välkommen in i bloggargänget! Det ska verkligen bli roligt att följa dina inlägg här.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
28 april 2024

Captcha bild