Midsommartid, syns det

Nu är det midsommar, en högtid som firats länge om än i olika former. För oss som har många släktingar bland de som ibland kallas obesuttna, alltså torpare, statare, backstugusittare och inhyseshjon samt drängar och pigor, så tycker jag mig kunna se att det var den tid som alla slog sig lösa och festade rejält. Det fanns inte så många tillfällen för firande och de ekonomiska möjligheterna var inte så stora, men just denna sommarhögtid, fanns det tillräckligt med resurser för att fira.

Hur man festade och vad som ingick i traditionerna skiljer nog på olika delar av landet och under olika tidsperioder men att det festades tycker jag mig se i mitt släktträd. Jag har inte gjort någon statistik än, men det ska komma, på när under året barnen föds, men jag skulle tro att det finns en topp nio månader efter midsommar. Åtminstone första barnet, sen kanske inte festandet har samma påverkan.

Har du följt dina släktingar med tanke på när barnen föds, och hittat mönster? Kan det komma fram olika mönster för olika delar av landet eller ser det likadant ut, det är en av frågorna som vi kanske kan lösa tillsammans. Det finns säkert en massa olika källor med statistik, men finns det en bra sammanställning. Spännande om det finns sådan eller flera sådana.

Fritt foto av Mikael Kristenson på Unsplash

Det kan kanske också finnas möjlighet att ta med det om man vill presentera något kopplat till den möjlighet att få medel till sitt projekt från Arvid Lundbäcks Stiftelse. Där står det: Obesuttna är de som egentligen inte hade egendom, och vanligtvis brukar det avse grupper som torpare, statare, backstugusittare och inhyseshjon samt drängar och pigor. Finns det mönster inom de grupperna, som kan påvisas? Går det att se händelser, historier, kunskap som påverkade hur de levde och kan förändringar skönjas genom att använda olika källor?

Vill du läsa mer om möjligheten att ansöka så läs på https://www.rotter.se/senaste-nytt/3930-sok-stipendium-fran-arvid-lundbacks-stiftelse-3   Tänk på att ansökan måste vara inne den första september, men det innebär ju inte att allt måste vara klart utan det är principen och tänkt genomförande som ska vara med.

Nu ska det firas midsommar, med allt från blomplockning till ätande av god mat, och därefter kan vi återgå till släktforskning.  Ha det riktigt bra!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Semesterkänsla
Algot och Gerda Lindberg
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild