Semestertider

Det är sådana där tider nu, semestertider säger många. Men kan man ta semester från sina intressen eller är det bara en prioritering av tid som gäller? Varför släktforskar man inte mer när man är ledig, kam man undra. Eller gör vi det, fast på ett annat sätt än att bara grotta i gamla arkiv. Är en tanke på de som gått före när man passerar en vägskylt med ett namn som finns i förteckningen av släktingar en typ av släktforskning.  Visst kan det vara så och än mer påtagligt blir det om man följer skylten och svänger av den tänkta vägen och tittar till platsen/området där de gick en gång, våra anor. De som faktiskt gjort att vi finns till på det sätt som vi gör.

Det går ju också att inspirera andra genom att peka på sådant som är kopplat till släkten, kanske kommer någon ihåg berättelsen från en resa senare i livet och börjar kontrollera vad som egentligen hände. Det finns många sätt att väcka intresse och det är inte alltid som man kan räkna ut vad det var som tände en gnista. Så lägg inte släktforskningsintresset på hyllan utan berätta gärna, även om det bara blir små anekdoter. Någon gång kommer det kanske att resultera i ny släktforskning.

Fast jag kan inte få semester, säger någon i min omgivning, jag är ju pensionär. Precis som att det inte innebär en massa åtaganden, och man kan inte skylla på att man inte hinner för att man måste arbeta. Det kan ju bli svårt att koppla av när dagarna ser nästan likadana ut, vare sig det är semestertider eller ej. Men att ta sig en tur när det är bra väder kan man ju vare sig man är pensionär eller inte.  Och det tar kanske på krafterna så man inte orkar med det vardagliga, så det blir en kortare blogg än vanligt, känns mer som en liten semesterhälsning, även om jag inte får ha semester. 😊

Bild av Himmelsberga Norrgård. Fotograf Olaf Meister publiceras enligt CC BY-SA3.0 via Wikimedia commons

Redan förra veckan skrev jag om Himmelsberga, dit jag ska på söndag. Himmelsberga mitt på Öland som firar Öland-Amerika dagen. Att Öland är det landskap som hade flest emigranter om man räknar per innevånare är det inte alla som vet, men det ger en bra grund till firandet av just den här dagen. Jag och sex andra, Fredrik, Cecilia, Tomas, Hanna, Karin och Gullan ska försöka vägleda så många som möjligt i släktforskning och då primärt emigrantforskning. Ett spännande avbrott och samtidigt en möjlighet att träffa många intressanta människor.

Ha en bra tid framöver, vi kanske ses någonstans, så håll ögonen öppna.

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vad är sant och vad är falskt?
Med arkiven som källa
 

Kommentarer 1

Maria Timashans den torsdag, 13 juli 2023 10:50

Kände inte till att Öland specifikt var den plats från vilka flest personer emigrerade, sett till invånarantal. För mig är Öland en del av Småland, förlåt, så det ligger ju nära till hands då jag själv har nånstans 50-60 emigranter i den del av min släkt som kommer från Kalmar med omnejd (ytterligare ett 40-tal från Dalarna men det är ju en annan historia).
Hade gärna velat besöka Öland nu till helgen men är i startgroparna för en Värmlandsresa så det blir lite för långt.

Vi ses, om inte annat, i gruppen Släktforskning på FB. Trevlig sommar!

Kände inte till att Öland specifikt var den plats från vilka flest personer emigrerade, sett till invånarantal. För mig är Öland en del av Småland, förlåt, så det ligger ju nära till hands då jag själv har nånstans 50-60 emigranter i den del av min släkt som kommer från Kalmar med omnejd (ytterligare ett 40-tal från Dalarna men det är ju en annan historia). Hade gärna velat besöka Öland nu till helgen men är i startgroparna för en Värmlandsresa så det blir lite för långt. Vi ses, om inte annat, i gruppen Släktforskning på FB. Trevlig sommar!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild