Släpp bilderna loss ... det är vinter!

KB ny

Den 26 januari bloggade jag här på Rötter och rubriken var, precis som idag, Släpp bilderna loss, med tillägget "de är våra". Bloggen handlade om de digitala tidningarna hos Kungliga Biblioteket, och den uselt orättvisa tillgången till hela samlingen samt den märkliga karenstiden på 115 år som Sverige, som enda nation, drämt till med.

Bloggen lästes, här och i diverse Facebookgrupper, av ca 4500 personer och fick hundratals kommentarer, där de allra flesta höll med mig om det mesta. Dock inte alla. Några menade att "upphovsrätten måste värnas" - att den är allt för betydelsefull för att bara sopas undan. Inga krav på rättvis tillgång till vår gemensamma historia får ta död på upphovsrätten till en text eller en bild, tagen 1925 av en fotograf som avled 1950 och vars upphovsrätt därmed sträcker sig till  2025. 

Ja, ni hör hur tokigt det låter. Vilka konsekvenser en absolut upphovsrätt förorsakar ... 

Vad kan det då finnas för argument för en uppmjukad upphovsrätt när det gäller just tidningar

  • Dagstidningar är en sorts minnenas ARKIV för vårt lands befolkning. Där finns stora delar av nationens historia bevarad som en faktabank och som en bas för allsköns studier och forskningsprojekt. Arkiv är per definition ÖPPNA och ska därmed hållas tillgängliga för befolkningen. 
  • Tillgängliggörande i dessa tider sker via DIGITALISERING. Allt annat är otänkbart. Lagstiftning och tolkning av lagar och förordningar har inte hängt med den blixtsnabba utvecklingen, den digitala revolutionen. Det går inte längre att anlägga pappersperspektiv på digitala bilder. 
  • Upphovsrätten kan naturligtvis bibehållas även om de digitala tidningarna släpps loss. Vanliga citatregler gäller och de fotografier som finns i de gamla tidningarna är hårt rastrerade. Det går inte att göra vettiga bilder med hög upplösning av dessa. Man får alltså inte kopiera av en signerad text och publicera den som bok eller artikel. Sådant kallas plagiat eller piratverksamhet och skall beivras. 
  • Upphovsmännen tjänar inte en cent på att deras verk göms bakom en digital mur - tvärtom borde det kännas värdefullt för dem att deras "döda artiklar" får nytt liv och en ny läsekrets.
  • Handlar det om pengar? Så har det hävdats! Men skaffa då fram pengar i alla dagar ... Dert finns fonder att ösa ur och det kan inte handla om så astronomiska belopp. För närvarande råder som bekant Kulturell vinter i vårt land, där pengar till bildning och kultur, inte minst till studieförbunden, minskas eller avskaffas helt. Statliga pengar kan därmed vara svåra att hitta - men det finns som sagt fonder och stiftelser. Samma generösa donatorer som har bekostat stora delar av digitaliseringen kan säkert övertalas att också skicka med några miljoner så att svenska folket kan få ta del av den. Annars känns satsningen meningslös.
  • Tänk er följande scenario: Politikerna vill sänka bensinpriset vid pump med X antal kronor. Men man har inte riktigt råd. Därför beslutar man att priset skall sänkas endast i Norrlands inland. Det går att hitta argument för en sådan åtgärd. Men hur skulle den tas emot? Ramaskri? Eller tänk er att bensinen skulle subventioneras i Stockholm, Göteborg, Malmö samt i våra Universitetstäder - skulle det accepteras? Nej, just det! 

Om de digitala tidningarna görs tillgängliga måste det gälla överallt i hela vårt avlånga land. Naturligtvs också i din kommun och i dessa tider också givetvis hemma hos dig. Allt annat är intellektuell diskriminering!

Någon vecka efter mitt första inlägg i frågan kom det överraskande nyheter från Kungliga Biblioteket. Dels skulle ett nytt gränssnitt (jag hatar detta ord) introduceras - men man hade också beslutat sänka den bisarra 115-årsgränsen till "bara" 100 år. Idag kan vi alltså hemifrån läsa digitala tidningar till och med 1923. Bra, så klart, men inte tillräckligt bra.

Jag har ett motbud:

2023

Tidningar är färskvara och det allra senaste året kanske vi kan avvakta med. Men resten ingår i det digitala arkiv, som tillhör folket!

 

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Vad gäller om upphovsrätten?
Nytt, för mig
 

Kommentarer 3

Eva Johansson den fredag, 01 mars 2024 17:05

Ja, det här är verkligen bra, men kan bli bättre genom att tillåta publicering betydligt mycket längre fram i tiden, precis som du skriver. Det gäller ju text och bilder som redan är publicerade, så det är svårt att förstå att det skulle vara ett brott mot upphovsrättslagen att publicera en andra gång, men digitalt. Publiceringen har ju redan skett, nu handlar det bara om tillgängligheten.
Upphovrättslagen gäller ju ändå. Jag får inte använda mer än kortare citat från en tidningstext (upphovsrätten gäller 70 år efter skribentens död om jag minns rätt) men det är väl i första hand informationen som finns i den skrivna texten som är intressant för mig som släktforskar.
Vill man veta mer om upphovsrätten för fotografier kan man läsa här: https://www.sfoto.se/juridik/tio-fragor-om-lag-och-ratt/

Ja, det här är verkligen bra, men kan bli bättre genom att tillåta publicering betydligt mycket längre fram i tiden, precis som du skriver. Det gäller ju text och bilder som redan är publicerade, så det är svårt att förstå att det skulle vara ett brott mot upphovsrättslagen att publicera en andra gång, men digitalt. Publiceringen har ju redan skett, nu handlar det bara om tillgängligheten. Upphovrättslagen gäller ju ändå. Jag får inte använda mer än kortare citat från en tidningstext (upphovsrätten gäller 70 år efter skribentens död om jag minns rätt) men det är väl i första hand informationen som finns i den skrivna texten som är intressant för mig som släktforskar. Vill man veta mer om upphovsrätten för fotografier kan man läsa här: https://www.sfoto.se/juridik/tio-fragor-om-lag-och-ratt/
Carin Olofsson den onsdag, 13 mars 2024 11:19

Håller med. Om inte ända fram till 2023 så åtminstone fram till sekelskiftet.
Sedan måste jag säga att den nya sökfunktionen är verkligen ett lyft för KB-sidan. Så mycket enklare att söka det är nu, men så irriterande att informationen man hittar alltför många gånger döljs bakom ett läslås.

Håller med. Om inte ända fram till 2023 så åtminstone fram till sekelskiftet. Sedan måste jag säga att den nya sökfunktionen är verkligen ett lyft för KB-sidan. Så mycket enklare att söka det är nu, men så irriterande att informationen man hittar alltför många gånger döljs bakom ett läslås.
Anneli Ighil den fredag, 26 april 2024 22:10

Håller helt med! Om det nu är pengar det handlar om så skulle jag gladeligen betala ett abonnemang eller medlemsavgift för att kunna söka i KB hemma eller på mitt kommunala bibliotek. Som det är nu så har jag 25 mil enkelväg till närmaste bibliotek som har tillgång till hela KB. Det är inte billigt att resa idag.

Håller helt med! Om det nu är pengar det handlar om så skulle jag gladeligen betala ett abonnemang eller medlemsavgift för att kunna söka i KB hemma eller på mitt kommunala bibliotek. Som det är nu så har jag 25 mil enkelväg till närmaste bibliotek som har tillgång till hela KB. Det är inte billigt att resa idag.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild