Under jullovet

militrhjlm

Då önskar jag alla en god fortsättning på det  nya året! Tjugondedag Knut ligger bakom oss, och jag ska inte förirra mig ner i några reflektioner kring namnet Knut eller seden att städa ut julen just till detta datum. (Det vore för övrigt opassande, eftersom jag själv är sorgligt senfärdig med nedplockning av julen). Däremot hoppas jag att alla har passat på att njuta av Tulpanens dag igår måndag, alltid den 15 januari, coh köpt med sig en bunt färgglada glädjespridare i vintermörkret. 

Under jullovet har man ju förhoppningsvis tid att fördjupa sig i släktforskningen, och då jag fått låna en diger krönika om den lilla hälsingeorten Ilsbo av en god vän, så har jag gjort precis så. Jag har nämligen en soldat, som vad jag visste fram till nu, hade dött i Ilsbo, dock utan närmare upplysningar. Sonen ska också vara född därstädes. Jag gick tillbaka till sonens vigsel i närbelägna Bergsjö och läste anteckningarna lite noggrannare än förra gången. Där står verkligen att hans far, soldat, är avliden och änkan är hans (sonens alltså) närmaste anhörig. Med hjälp av denna upplysning, kunde jag i alla fall begränsa letandet i dödboken till före år 1754 när junior alltså gifte sig. 

I boken jag fick låna, finns en förteckning 'död i Ilsbo'. Och där hittade jag verkligen min soldat! Död 1743. Raskt över till Ilsbo dödbok, jodå, jag hittade honom direkt. 'Efter att ha levat christeligt och vackert i 66 år' skriver prästen som avslutning. Det antyder ju att han bott i församlingen ett tag. Samt att han troligen är född 1677, eller möjligen 1676. Var han är född, framgår däremot inte, men jag tror som sagt inte att prästen skulle ha uttalat sig om soldatens vackra leverne utan att ha lärt känna honom, han var för övrigt kyrkvärd också, framgår det. 

Sedan har jag möjligen också hittat änkan i boken respektive kyrkboken, men den noteringen behöver kollas upp i alternativ källa, och det hoppas jag kunna göra snart. I boken finns också en ägarlängd för gårdarna i Ilsbo, men min soldat verkar inte ha ägt någon gård. 

Det är ju i alla fall tur att vi har en hobby som inte kräver utomhusvistelse med vackert väder... 

 

Bilden: en äldre militärhjälm  Foto: Pixabay

 

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Mina barn, dina barn och våra barn
Lovisa "Lova" Larsson
 

Kommentarer 2

Ann-Christin Magnusson den torsdag, 18 januari 2024 09:45

Läser med intresse det du skriver och den här gången tycker jag att det är roligt att du tar upp "städa-undan-julen"-sjukan. Ljusstakar, -slingor och glada tomtar behövs i gråmörkret (om nu inte snöstormen behagar infinna sig, som igår, här). Minns att min mamma berättade något om Kyndelsmäss, att då var julen slut när man firade jungfru Maria med ljusmässa i kyrkan, eller något ditåt. Därför drar jag också ut på att plocka undan efter julen (prokrastinerar kallar en del det för). Funderar också på om jag ska leta upp något skrivet om hur man firade denna dag i början på 1900-talet och lite dessförinnan. Det är ju den tiden jag intresserar mig för nu, tack vare eller på grund av, släktforskningen. Kanske Oscar Sjunneson skriver kanske något i sin bok om sydhalländskt allmogeliv. Vet du något om Kyndelsmäss?
Bästa hälsningar från Ann-Christin i södra Halland

Läser med intresse det du skriver och den här gången tycker jag att det är roligt att du tar upp "städa-undan-julen"-sjukan. Ljusstakar, -slingor och glada tomtar behövs i gråmörkret (om nu inte snöstormen behagar infinna sig, som igår, här). Minns att min mamma berättade något om Kyndelsmäss, att då var julen slut när man firade jungfru Maria med ljusmässa i kyrkan, eller något ditåt. Därför drar jag också ut på att plocka undan efter julen (prokrastinerar kallar en del det för). Funderar också på om jag ska leta upp något skrivet om hur man firade denna dag i början på 1900-talet och lite dessförinnan. Det är ju den tiden jag intresserar mig för nu, tack vare eller på grund av, släktforskningen. Kanske Oscar Sjunneson skriver kanske något i sin bok om sydhalländskt allmogeliv. Vet du något om Kyndelsmäss? Bästa hälsningar från Ann-Christin i södra Halland
Helena Nordbäck den måndag, 22 januari 2024 15:48

Hej Ann-Christin!
Tack för att du läser min blogg. Precis, vintermörkret försvinner ju inte för att julen är slut (om det ändå vore så väl!). Så mina adventsljusstakar får stå kvar i fönstren ett tag till, liksom julgranen. Först i februari brukar det sista försvinna. Tyvärr vet jag inte mer om Kyndelsmäss än att jungfru Maria den dagen ska ha burit fram Jesusbarnet i templet av en eller annan anledning. Bästa hälsningar från mig och Väddö!

Hej Ann-Christin! Tack för att du läser min blogg. Precis, vintermörkret försvinner ju inte för att julen är slut (om det ändå vore så väl!). Så mina adventsljusstakar får stå kvar i fönstren ett tag till, liksom julgranen. Först i februari brukar det sista försvinna. Tyvärr vet jag inte mer om Kyndelsmäss än att jungfru Maria den dagen ska ha burit fram Jesusbarnet i templet av en eller annan anledning. Bästa hälsningar från mig och Väddö!
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
27 april 2024

Captcha bild