Vikingasläkt, mer än gärna

I de kontakter som jag har med amerikaner så framkommer väldigt ofta frågan om hur man kan se om någon eller flera förfäder varit viking. Kan man se det i kyrkböckerna eller går det att få fram med DNA. Att man som svensk ska kunna svara på frågan anses naturligt, för de flesta av oss måste ju veta om man är viking eller inte.

Det känns nästan besynnerligt hur fixerade frågeställarna är runt ämnet. Och de verkar tro att jag undanhåller information om ”mina” vikingar av någon anledning, nästan som om det vore ett kantarellställe som jag inte berättar om. Att intresset är stort för historia bland vissa emigrantgrupper, eller ska det egentligen stå immigrantgrupper, det står klart. Men att det ska vara så intressant att försöka hitta kopplingar tillbaka till en tid som ligger tusen år bort, det är nästan bisarrt. 

Mina försök att förklara att det inte fanns någon kyrka förrän i slutet av det vi kallar vikingatiden, det glöms fort bort. Och att det inte skrevs kyrkböcker förrän många hundra år senare det är ännu svårare att förstå. Ibland hittar någon ändå en tråd någon stans på internet och försöker haka på sin egen linje på någon kung, drottning eller annan höjdare som sedan leder ner till vikingatiden. Oavsett vad jag säger så är de då säkra på att de har hur mycket vikingablod som helst och bygger gärna ett litet vikingahörn hemma, med en hornförsedd hjälm i centrum. Att hjälmen är gjord i  plast gör inget och att det inte hittats hjälmar med horn från den tiden, det gör inte så mycket, det imponerar nog på vänner och grannar ändå.

Fritt foto av Dzianis Sukhavaran på Unsplash

En annan väg som många försöker använda är att spåra sitt vikingaursprung genom DNA-tester. De vanligaste av dessa tester går ju bara fem, sex eller i bästa fall tio generationer bak, och även inom de avstånden med en osäkerhet om hur kopplingar sker. Men vissa företag drar sig inte för att försöka peka ut ursprung långt tillbaka i tiden, även om underlaget är likhet mellan nu levande människor som visserligen har olika bakgrund men ingen bevislig koppling till de områden som anges. Så den vägen kan vi nog säga är stängd.

Genom att analysera den raka ”pappa-linjen” eller ”mamma-linjen”, med andra DNA-test så kan man komma ganska långt tillbaka i historien, visserligen inte på personnivå men det går att följa hur linjerna vandrat och hur de delats under många hundra år. På det sättet kanske man kan se om det finns vikingar långt tillbaka, det vore ju bra.

Men hur är det med vikingar, hur kan man se vilka som var och vilka som inte var. Det är inte lätt eftersom det inte var några speciella DNA-lika människor som reste ut. De var, på samma sätt som samhället i övrigt, en blandning från olika grupperingar som rörts sig och blandats under många tusen år. Vid utgrävningar av lämningar från den tiden så framgår det klart att det är ett tvärsnitt av befolkningen från den tiden som rest. Det finns ingen speciell DNA-gruppering som syns i lämningarna, som skulle peka på skillnader i samhället. Att dessutom är klart att de som reste som vikingar blandade sin tid med arbete hemma på gården med resor i olika väderstreck gör det än svårare att försöka hitta någon som helst ledtråd DNA-vägen.

Så slutsatsen är väl att vi får leva med vår bristande kunskap om vem som var viking och vem som inte var det. Det går knappast att föra in en viking i sitt släktträd och frågan är väl egentligen om det spelar så stor roll, det finns inte så mycket av deras arvsanlag kvar i oss så att det påverkar.

Men det är inte alltid så lätt att till sig, så vi kanske kan fortsätta med letandet och under tiden får de som så vill hänga upp sin vikingahjälm och slipa sitt svärd för att behålla kontakten med sin förmodade, eller ska vi säga önskedrömda förflutna.


Ha det bra, viking eller ej!

×
Håll dig informerad

När du prenumererar på Rötterbloggen kommer vi att skicka dig ett e-post när ett nytt blogg-inlägg kommit så att du inte missar något.

Karins skilsmässa 1596
Tillbaka till Djurgården....
 

Kommentarer 3

Barbro Stålheim den onsdag, 06 Maj 2020 19:25

Jag vet inte om jag ska utgå ifrån att din blogg denna gång är ironisk eller om du vill ta död på en myt? I vilket fall som helst kommer här ett svar.

Det är klart att det inte vimlar av vikingahövdingar i de flestas antavlor. Men tillräckligt många kan skriva in åtminstone en sådan i sin antavla om man lyckas härleda sina anor till några av de äldsta svenska adelsätterna. T ex. Natt och Dag, Bielke, Banér, Vasa med några till.
Alla dem som är vasaättlingar, och det är ett ganska stort antal, härstammar alla från den danske vikingahövdingen Knut den Helige. Det är belagt, bland annat av Hans Gillingstam. Och även om Knut fick tillnamnet den helige så drog han sig inte för att segla iväg på plundringståg. Han seglade gärna västerut, till England.
Det finns många utvandrade vasaättlingar, inte minst till USA. Dessa tog inte Per Andersson upp i sin stora sammanställning över ättlingar till vasabröderna, det räckte med de drygt 250 000 personer (inkl. ingiften) som fick plats i de tre tjocka böcker som nyligen kom ut.

Jag vet inte om jag ska utgå ifrån att din blogg denna gång är ironisk eller om du vill ta död på en myt? I vilket fall som helst kommer här ett svar. Det är klart att det inte vimlar av vikingahövdingar i de flestas antavlor. Men tillräckligt många kan skriva in åtminstone en sådan i sin antavla om man lyckas härleda sina anor till några av de äldsta svenska adelsätterna. T ex. Natt och Dag, Bielke, Banér, Vasa med några till. Alla dem som är vasaättlingar, och det är ett ganska stort antal, härstammar alla från den danske vikingahövdingen Knut den Helige. Det är belagt, bland annat av Hans Gillingstam. Och även om Knut fick tillnamnet den helige så drog han sig inte för att segla iväg på plundringståg. Han seglade gärna västerut, till England. Det finns många utvandrade vasaättlingar, inte minst till USA. Dessa tog inte Per Andersson upp i sin stora sammanställning över ättlingar till vasabröderna, det räckte med de drygt 250 000 personer (inkl. ingiften) som fick plats i de tre tjocka böcker som nyligen kom ut.
Gäst
Gäst - Jerker Höijmand den onsdag, 06 Maj 2020 21:30

I mitt träd finns både Sverkrar, Folkungar och en rad andra intressanta namn. Bakom dem blir beläggen allt suddigare, men där finns vikingar, oavsett belägg eller ej. Den går inte, även om man vill, ironisera bort. Om det ändå funnits en tidsmaskin, eller tillräckligt bra brandförsvar, så att slottet med alla förmodade källor inte brann ned.

Mvh Jerker A. Höijmand

I mitt träd finns både Sverkrar, Folkungar och en rad andra intressanta namn. Bakom dem blir beläggen allt suddigare, men där finns vikingar, oavsett belägg eller ej. Den går inte, även om man vill, ironisera bort. Om det ändå funnits en tidsmaskin, eller tillräckligt bra brandförsvar, så att slottet med alla förmodade källor inte brann ned. Mvh Jerker A. Höijmand
Sven-Ove den torsdag, 07 Maj 2020 20:00

Det var en bra artikel publicerad i Släkthistoriskt forum 1/86 om vikingar, "Sex vikingatida släkter i Mälardalen" av Marit Åhlen.

Det var en bra artikel publicerad i Släkthistoriskt forum 1/86 om vikingar, "Sex vikingatida släkter i Mälardalen" av Marit Åhlen.
Redan registrerad? Logga in här
Gäst
4 Maj 2024

Captcha bild